Alleen een cardioloog volgt je hart

Er zijn vele goeroes die beweren dat als je hard werkt en je hart volgt, dat het dan vanzelf goed komt. Dat is natuurlijk volstrekte onzin.

Ik ken in Amsterdam een schrijver, die wordt door een goede uitgeverij uitgegeven, door literatuurcritici aanbeden, hij werkt heel hard en brengt elke twee jaar een boek uit. Maar hij verkoopt 5000 boeken per keer. Maal twee euro, daar kun je geen twee jaar van leven. En zo geldt dat ook voor bandjes, schilders of bloggers.

Het is niet zo dat het vanzelf goed komt als je je hart volgt en hard werkt. Bij 90% komt het niet goed, en blijft hun passie een hobby. Dat is niet erg, maar ik wil daar wel duidelijk en eerlijk over zijn.

Dus ook daarin ga ik je niets wijsmaken. Ben je al afgehaakt, al je dromen in duigen? Totaal niet nodig. Begrijp me niet verkeerd. Ik vind absoluut dat je moet doen wat je leuk vindt en waar je goed in bent! Je werk is veel te belangrijk en neemt een te groot deel van je leven in om dat niet te doen. En als je iets wilt, is de kans dat je het bereikt een stuk groter als je hard werkt dan wanneer je op de bank blijft zitten, zeker.

Niet je baan opzeggen                                                                                                      Dat wil echter niet zeggen dat je je baan moet opzeggen, alles op moet geven, om je hart te volgen. Integendeel. Juist door het zwaar te maken, en radicale dingen van jezelf te gaan eisen, werp je een enorme drempel op. Dat vind ik zonde en is absoluut niet nodig.

Je hoeft niet meteen influencer te worden met 200.000 volgers op Instagram, digital nomad die vanuit zijn hangmat een webshop runt of beauty vlogger. Vaak zijn die doelen zo onrealistisch dat het demotiveert en je er uiteindelijk nooit aan begint. Waardoor er over drie jaar nog niets is veranderd.

We kennen ze allemaal, de advertenties op Facebook en Instagram. Design your own life, digital nomads, eerst werkten ze op kantoor, nu liggen ze in een hangmat op een tropisch eiland en verdienen duizenden euro’s per dag aan een of ander hip online concept.

De concepten van de advertenties die je op social media ziet zijn vaak het verkopen van cursussen over hoe je ook digital nomad wordt. En in die cursus leer je dan een cursus opzetten om mensen te leren digital nomad te worden. Volg je het nog? Mooi cirkeltje.

Ik zeg niet dat het niet kan. Want het kan zeker. Maar dan moet ook maar net toevallig je kracht en je passie liggen, bij het geven en verkopen van online cursussen. Want als je het niet leuk vindt en je kracht ligt er totaal niet, dan houd je het niet vol, en word je er al helemaal niet gelukkig van. Dan kun je wel op een tropisch eiland zitten maar als je iets moet doen wat je verschrikkelijk vindt ben je er weinig mee opgeschoten.

30 – Hour Work Week is ook al heel relaxed                                                                  Wat ik je ook niet ga vertellen, is dat het mogelijk is om een werkweek van 4 uur te hebben en toch €100.000 per week te verdienen. Sommige van jullie zullen ongetwijfeld The 4-Hour Work Week hebben gelezen van Timothy Ferris. Top geregeld, maar wat hij heeft gedaan (een online shop opzetten) vereist ook een bepaalde skill. 

Neemt niet weg dat hij heel veel goede tips heeft om veel efficiënter te werken en daardoor veel tijd te besparen, en daarin vind ik hem briljant en absoluut een voorbeeld.

Niet dat dat er meteen toe hoeft te leiden dat je maar 4 uur per week werkt. Maar bijvoorbeeld 30 uur werken in plaats van 60, waardoor je meer tijd hebt voor je vrienden, familie, hobby of je eigen businessplan, daar geloof ik absoluut in.

Door bijvoorbeeld een dag minder te werken, houd je meer tijd over voor je eigen bedrijf, waardoor je later nog een dag minder kunt gaan werken, waardoor je nog meer tijd hebt voor je eigen bedrijf. Waardoor je op een gegeven moment helemaal voor jezelf kunt werken. Waardoor je in steeds grotere mate je eigen werktijden en je plaats van werken bepaalt.

Kleine stapjes leiden tot grote veranderingen                                                              Kleine stapjes hebben groot effect op lange termijn. Hierboven geef ik het voorbeeld van het starten van een eigen bedrijf, maar je kunt die vrije dag ook besteden aan sporten, familie, vrienden, lezen, wat jij wilt.

Dus no worries. Je hoeft niet meteen zwetend wakker te liggen over de vraag hoe je aan honderdduizend volgers op Instagram moet komen, of aan een miljoen views op Youtube. Hoe je een webshop bouwt, of hoe je een andere skill aanleert die je vanaf elke plek op aarde kunt doen.

Gewoon rustig beginnen, en gestaag doorwerken, dan komt het vanzelf goed!

 

 

Contact

Meer weten over mijn boek, workshops of lezingen? Stuur me een berichtje!

Bellen of appen mag ook: +31645262089.

11 + 1 =

Telefoon

Bericht krijgen als mijn boek uit is?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Jouw aanmelding is succesvol ontvangen.

Share This